Опитування НБУ: індекс очікувань ділової активності продовжує знижуватися

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
Згідно з опитуванням Національного банку України, проведеного в червні 2024 року, Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) знизився до 43,6 пунктів порівняно з 48,0 пунктами на місяць раніше. Цей показник опитування залишається нижчим від умовного рівноважного значення в 50,0 пунктів, що свідчить про погіршення бізнес- настроїв респондентів.

Як повідомляє НБУ, зниження Індексу очікувань ділової активності (ІОДА) за місяць становило 4,4 п.п.

«Збереження невизначеності щодо тривалості війни, зростання видатків бізнесу через дефіцит електроенергії внаслідок російських атак на енергосистему та підвищення тарифів, слабкий інвестиційний попит, погіршення курсових очікувань, несприятливі тенденції на ринку праці, а також значний дефіцит кваліфікованих працівників вплинули на подальше зростання. всіх секторів. що беруть участь у щомісячних опитуваннях Національного банку», – йдеться у повідомленні НБУ.

Інтернет ресурсу УкрСтрахування відомо, що Індекс очікувань на ділову активність розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

В опитуванні за червень взяли участь 445 підприємств, секторальний показник для підприємств торгівлі становив 46,4 пункти проти 47,7 місяцем раніше. Для будівельних підприємств цей показник становив 43,0 пунктів проти 49,8 у травні.

Підприємства зі сфери послуг – 39,7 проти 47,2 пунктів на місяць раніше. Секторальний показник для промислових підприємств становив 45,5 проти 48,8 у травні.

Коментарі