Із завтрашнього дня в Україні діє облікова ставка 20% річних

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
Рішенням Національного банку України із завтрашнього дня в Україні починає діяти облікова ставка на рівні 20% річних.

«Подальше уповільнення інфляції та можливість НБУ забезпечувати курсову стійкість дозволяють продовжити цикл зниження ставки за збереження достатньої привабливості гривневих заощаджень. Такий крок підтримає відновлення економіки та водночас не створює загроз для макрофінансової стабільності», – йдеться у прес-релізі НБУ.

У серпні 2023 року споживча інфляція становила 8,6% річних, темп зниження цього показника випереджає прогнозні очікування НБУ. Базова інфляція у серпні склала 10,0% річних

«Загальна тенденція до зниження інфляції буде зберігатися, однак потенціал її швидкого уповільнення майже вичерпаний», – зазначили в НБУ.

Нагадаємо, попереднє зниження облікової ставки відбулося 28 липня 2023 року. Тоді НБУ знизив облікову ставку з 25% до 22% річних.

Раніше інтернет ресурс УкрСтрахування з посиланням на Інфляційний звіт НБУ за липень 2023 року повідомляв, що вже цього року інфляція в Україні сповільниться до 10,6%, а реальний ВВП зросте на 2,9%. Очікується, що споживча інфляція у 2024 році знизиться до 8,5%, а базова – до 7%. «Збереження порівняно жорстких монетарних умов наблизить інфляцію до верхньої межі цільового діапазону НБУ 5% ±1 ст. п. 2025 року», — йдеться у звіті.

Коментарі