Індекс очікувань ділової активності в Україні покращився: НБУ назвав причини

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
Згідно з опитуванням Національного банку України за вересень 2024 року, Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) покращився на 0,3 п.п. до 48,7 пунктів порівняно з 48,4 пунктами на місяць раніше. Цей показник продовжує наближатися до умовного рівноважного значення 50,0 пунктів.

Згідно з коментарем НБУ, пожвавлення внутрішнього попиту, збільшення пропозиції товарів, бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та будівництво доріг, стабільна робота морського коридору, зростання залізничних перевезень, а також сезонний фактор призвели до покращення очікувань бізнесу.

Стримуючими факторами для бізнесу залишаються обстріл критичної інфраструктури, погіршення курсових очікувань, підвищення акцизів на паливо, дефіцит робочої сили та прискорення темпів інфляції.

Інтернет ресурсу УкрСтрахування відомо, що Індекс очікувань на ділову активність розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

В опитуванні за вересень взяли участь 474 підприємства, секторальний показник для підприємств торгівлі становив 52,1 пунктів проти 50,4 на місяць раніше. Для будівельних підприємств цей показник становив 50,1 пунктів проти 50,7 у серпні.

Підприємства зі сфери послуг – 44,6 проти 46,5 пунктів на місяць раніше. Секторальний показник для промислових підприємств становив 50,3 проти 48,6 у серпні.

Коментарі