Банківський сектор України утримує прибутковість, незважаючи на виклики війни

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок Поки що немає оцінок, голосуйте!
За підсумками 2022 року банківський сектор України зумів досягти прибуткового результату, незважаючи на збільшення обсягів відрахувань до резервів під понесені та очікувані збитки внаслідок війни. Прибуток у 2022 році склав 24,7 млрд грн проти 77,4 млрд грн роком раніше.

Як стало відомо інтернет-ресурсу УкрСтрахування з прес-релізу НБУ, за минулий рік відрахування в резерви під кредити склали 107,1 млрд грн ще 11,7 млрд грн було сформовано під інші активи та ризики.

За звітний період банківський сектор України зміг майже на третину (29%) наростити чистий процентний дохід, завдяки суттєвому припливу ліквідності до банківського сектору та її розміщенню в активи з вищою ніж у 2021 році прибутковістю.

Станом на початок 2023 року 46 банків із 67 платоспроможних були прибутковими. Загалом такими банками було отримано 45,6 млрд. грн. чистого прибутку. Згідно з НБУ, 89% всього прибутку припадає на 5 найбільш прибуткових банків.

Нагадаємо, за підсумками трьох кварталів 2022 року банківський сектор України звітував про отриманий чистий прибуток у розмірі 7,4 млрд грн. Цей результат нижчий за аналогічний показник за минулий рік (51,4 млрд грн), але порівняно з першим півріччям помітна позитивна динаміка.

Коментарі